Odmiany bakłażana – wszystko o bakłażanie
Bakłażany nazywane też oberżyną, to warzywa o pięknej ciemnofioletowej barwie, które zwracają naszą uwagę w warzywniakach i na straganach. Na rynku dostępnych jest wiele odmian bakłażanów, różnią się one od siebie wyglądem, smakiem i metodą uprawy. Warzywa te ze względy na swój kolor i kształt były początkowo uprawiane w Europie tylko i wyłącznie jako rośliny dekoracyjne .Po pewnym czasie zaczęto odkrywać również ich walory smakowe. Bardzo dobrze, że tak się stało. Tak naprawdę naszym kraju wszystkie odmiany bakłażanów są jest jeszcze mało znanymi i docenianymi warzywami. To prawda, że bakłażan sam w sobie nie jest jakimś wyjątkowym i aromatycznym warzywem, jednak w połączeniu z innymi warzywami takimi jak pomidory, papryka czosnek zaczyna nas zachwycać bogactwem smaków i aromatów. Jest to argument aby różne odmiany bakłażanów zagościły na dobre na naszych rodzimych stołach i w naszych jadłospisach .Możemy puścić wodze naszej kulinarnej fantazji i przygotowywać bakłażany na wiele sposobów. Oberżyny można zapiekać z mięsem, grillować, można je podawać faszerowane. Grillowane bakłażany można podawać na chlebie w formie znakomitych kanapek. Można wykorzystywać bakłażany do przyrządzania własnej wersji spaghetti itp. Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo witaminy C oraz potasu, ma również działanie przeciwnowotworowe. Jest znanym i cenionym afrodyzjakiem, zwanym czasami gruszką miłości, Przygotowując potrawy z bakłażana powinniśmy wiedzieć o jednej zasadzie. Bakłażany chociaż same zawierają około 20 kalorii, to uwielbiają tłuszcz i pochłaniają praktycznie każdą ilość oliwy z patelni. Dlatego najlepiej je grillować albo smażyć w znikomej ilości tłuszczu. Bakłażany są głównym składnikiem narodowej, greckiej potrawy o nazwie Musaka .Jak widać bakłażan jest bardzo wdzięcznym warzywem, które można przyrządzać na wiele sposobów i zawsze zaskakiwać domowników lub przyjaciół wspaniałymi daniami .Kto już raz spróbuje potraw z bakłażana, ten zostanie mu wierny i zawsze będzie do niego wracał, rozkoszując się wspaniały smakiem, tego wcale nie egzotycznego już warzywa.