Odmiany bakłażanów – jakie są rodzaje bakłażana?
Aż trudno w to uwierzyć, ale bakłażany przywędrowały do Polski aż z Indii. Początkowo dostępne tylko białe i owalne owoce, z czasem cieszyły się coraz większą popularnością i dzisiaj na naszym rynku dostępne są różnorodne odmiany bakłażanów. Bakłażana nazywa się także oberżyną, uprawia się go podobnie jak pomidora, najczęściej w szklarni lub w tunelu foliowym, najlepiej w cyklu wiosenno- letnim. Niestety warzywa te mają dość spore wymagania termiczne, z czym należy się liczyć i do czego należy się przygotować. W uprawie pod osłonami w dni słoneczne ich temperatura powinna wynosić 24-28°C. W nocy minimum 15°C. Najlepiej wysiać je pod koniec stycznia, pierwszych kiełków możemy spodziewać się po około 2-4 tygodnia. Można spróbować je posadzić w gruncie, ale tolerują one tylko niewielkie spadki temperatur. Z tego względu uprawa wymaga wiele wysiłku i cierpliwości.
Odmiany bakłażanów różnią się od siebie kształtem jak i kolorem. Spotkamy wąskie i gruszkowate, białe, żółte, zielone, czy najbardziej popularne w naszym kraju – fioletowe. Bakłażany są chętnie uprawiane ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Mają także zdolności obniżające poziom cholesterolu i wspomaganie przemiany materii oraz ułatwiają wydalanie nadmiaru płynów z organizmu. W tym miejscu należy wspomnieć, że do spożycia nadają się jedynie owoce dojrzałe, te niedojrzałe mogą grozić zatruciem. Odmiany bakłażanów różnią się od siebie wielkością, kolorem, a nawet i grubością skórki. Są także i odmiany miniaturowe, które można uprawiać na tarasach i balkonach jako roślinę ozdobną.