Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 listopada 2024

Scroll to top

Top

Pracownia kucharska – szkolenie kucharzy, kucharskie

Pracownia kucharska

         Smaki kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane po względem geograficznym. Różnią się między sobą w odmiennych częściach Włoch. Jednocześnie określenie kuchni włoskiej wydaje się być bardzo proste i kojarzone jest przeważnie z konkretnymi daniami. Gdy myślimy o Włoszech od razu na myśl przychodzi nam ogromny talerz makaronu, najlepiej spaghetti, w sosie pomidorowym, z którego unosi się jeszcze dym świeżo ugotowanej potrawy. Jest to bardzo słuszne skojarzenie, bo gdzie indziej moglibyśmy zjeść wyśmienity makaron, wspaniale przyrządzony, jak nie we Włoszech. Należy pamiętać, że Włochy to nie tylko pasta, ale również pizza, wyśmienite mięsa, ryby, przystawki.

            Jeżeli chodzi o makaron, to możemy wyróżnić bardzo wiele jego odmian. Takim podstawowym i najbardziej znanym jest makaron spaghetti. Są to długie, cienkie makaronowe nitki lub sznurki, jak kto woli. Kolejnym makaronem jest linguine, który możemy opisać jako spłaszczone spaghetti, czyli jest to najcieńsza z możliwych wersji, wstążek makaronowych. Następnym w kolejności rodzajem wstążki makaronowej jest tagliatelle, czyli średniej grubości makaron. Natomiast ostatnim makaronem w grupie wstążek jest pasta pappardelle. Wymienione wyżej rodzaje makaronów są najbardziej znanymi a co za tym idzie najczęściej podawanymi długimi makaronami w kuchni włoskiej, ale nie jedynymi. Do równie znanych past możemy dodać oczywiście lasagne, cannelloni (makaron nadziewany farszem), penne (makaron rurki), farfalle (makaron kokardki) oraz słynne gniochi (rodzaj włoskich klusek). Idealnie przyrządzona pasta w stylu włoskim, charakteryzuje się odpowiednią długością jego gotowania. Taki rodzaj przyrządzania makaronu nazywa się al dente, co oznacza dosłownie niedogotowany czyli jędrny, lekko twardy.

            Kuchnia włoska rozpoznawana jest również poprzez przyrządzanie pizzy. Charakterystyczna dla tego regionu świata pizza różni się od tej którą znamy. Włoska pizza przede wszystkim przyrządzana jest na bardzo cieniutkim cieście, które po wzięciu kawałka do ręki ugina się i nie jesteśmy w stanie nad nim zapanować. Ale to oznacza, że ciasto zostało idealnie przyrządzone. Ponadto składniki pizzy są tylko i wyłącznie świeżymi produktami, które niejednokrotnie kładzione są na już upieczone ciasto, jak na przykład: szynka parmeńska, rucola, pomidory. Do grupy pizzy zalicza się również calzone, czyli wielki pieróg, który przygotowywany jest z tego samego ciasta co pizza a w środku ma farsz z różnych składników.

            Kuchnia włoska jest niezwykle urozmaicona w smaku, a jednocześnie prosta, wiele dań można wykonać w krótkim czasie. Taki ideał osiągnięto dzięki idealnym doborze świeżych składników, które wydobywają głęboki smak potrawy. Kuchnia włoska mimo swojej prostoty, jest tak różnorodna i smaczna, że można bez problemu uznać ja za sztukę kulinarną w której nie może zabraknąć oliwy z oliwek, czosnku, pomidorów, Bazyli oraz parmezanu, który wielu potrawom nadaje intensywny smak.

sztukarestauracyjna.pl